glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Kuchnia holenderska: appeltaart

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny appeltaart czyli placek jabłkowy, niezwykle popularny w Holandii.

Kuchnia holenderska: appeltaart

Składniki:

Kuchnia holenderska: appeltaart

 

  • do ciasta:

 

 

  • do wypełnienia:

 

  • 5 dużych jabłek,
  • 70g rodzynek sułtańskich,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki cynamonu,

 

  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy (ewentualnie papier do pieczenia)

 

Sposób przygotowania:

Kuchnia holenderska: appeltaart
Jajka roztrzepujemy widelcem. Z mąki, masła, cukru i 2/3 roztrzepanego jajka wyrabiamy ciasto (odkrawamy 1/8 z całości, resztę wałkujemy), Tortownicę smarujemy tłuszczem, Rozwałkowane ciasto umieszczamy w tortownicy, wykładając nim spód i ściankę dookoła, środek powinien zostać pusty na wypełnienie.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do naczynia wrzucamy jabłka, rodzynki, cynamon, cukier całość mieszamy. Zawartość przekładamy na ciasto i wyrównujemy z brzegami tortownicy.
Z pozostałego ciasta robimy paski, układamy w kratkę na wierzchu wypełnienia (widoczne na zdjęciu) i smarujemy pozostałym jajkiem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180st na 50 minut.