Sposób przygotowania:
Kuchnia holenderska: appeltaart
Jajka roztrzepujemy widelcem. Z mąki, masła, cukru i 2/3 roztrzepanego jajka wyrabiamy ciasto (odkrawamy 1/8 z całości, resztę wałkujemy), Tortownicę smarujemy tłuszczem, Rozwałkowane ciasto umieszczamy w tortownicy, wykładając nim spód i ściankę dookoła, środek powinien zostać pusty na wypełnienie.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do naczynia wrzucamy jabłka, rodzynki, cynamon, cukier całość mieszamy. Zawartość przekładamy na ciasto i wyrównujemy z brzegami tortownicy.
Z pozostałego ciasta robimy paski, układamy w kratkę na wierzchu wypełnienia (widoczne na zdjęciu) i smarujemy pozostałym jajkiem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180st na 50 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do naczynia wrzucamy jabłka, rodzynki, cynamon, cukier całość mieszamy. Zawartość przekładamy na ciasto i wyrównujemy z brzegami tortownicy.
Z pozostałego ciasta robimy paski, układamy w kratkę na wierzchu wypełnienia (widoczne na zdjęciu) i smarujemy pozostałym jajkiem.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180st na 50 minut.
Sarenka
holandia
http://kuchnia-holenderska.pl/przepisy/desery/44-appeltaart.html tutaj mozna go znalesc....pani sie nie wysila za duzo tylko zdjecia swoje wkleja.
mariel78
nie bardzo łapię o co Ci chodzi , opis nie jest kopią tego przepisu , nawet składniki są trochę inne , poza tym to chyba dobrze , że autorka wkleiła swoje zdjęcia ???
Rozumie , iż wydaje Ci się droga Holandio , że masz monopol na wszystko co holenderskie ...jak widać nie
Pyza
gosiczek821
nie przesadzaj Tobie rozumiem zawsze wszystko idealnie wychodzi?!
Ciacho super,zjadła bym takie,mniam:)