AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Kukułkowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Czekoladowy biszkopt z kukułkowym kremem posypany startą gorzką czekoladą.

Kukułkowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kukułkowiec

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek oleju
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki kakao.

 

  • KREM KUKUŁKOWY:
  • 40-50 dag cukierków Kukułek
  • 1 litr mleka
  • 4 budynie czekoladowe
  • 2-3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 250 g masła roślinnego.

 

  • DODATKOWO:
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Kukułkowiec
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym, a następnie po jednym żółtku. Miksujemy jeszcze przez kilka minut, aż masa będzie puszysta. Obie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia i kakao i powoli wsypujemy je do masy jajecznej, mieszając łyżką. Na koniec wlewamy olej i wodę, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę ok. 25x35 cm, wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni. KREM KUKUŁKOWY: Przygotować cukierki- tzn. odwijamy je z papierków ;)) W 1 szklance mleka mieszamy budynie. Resztę mleka gotujemy, kiedy już będzie gorące, zestawiamy z ognia i wsypujemy Kukułki i około 2-3 łyżek cukru ( nie jest on konieczny, jeżeli chcemy mniej słodki krem ). Mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukierków, wstawiamy na mały ogień, dodajemy rozmieszane budynie i gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Budyń studzimy, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch. Wystudzony budyń dodajemy stopniowo do utartego masła i masła roślinnego. Gotowy krem wykładamy na wystudzony biszkopt, wyrównujemy. Posypujemy startą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki. SMACZNEGO :)
Kukułkowiec
Robimy biszkopt czekoladowy z podanych składników.
Kukułkowiec
Gotujemy budyń czekoladowy z dodatkiem cukierków Kukułek.
Kukułkowiec
Biszkopt pieczemy ok.25 minut w temp. 170 stopni i studzimy.
Kukułkowiec
Na wystudzony biszkopt wykładamy krem kukułkowy i posypujemy startą gorzką czekoladą.