Sposób przygotowania:
Kukułkowiec
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym, a następnie po jednym żółtku. Miksujemy jeszcze przez kilka minut, aż masa będzie puszysta. Obie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia i kakao i powoli wsypujemy je do masy jajecznej, mieszając łyżką. Na koniec wlewamy olej i wodę, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę ok. 25x35 cm, wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni. KREM KUKUŁKOWY: Przygotować cukierki- tzn. odwijamy je z papierków ;)) W 1 szklance mleka mieszamy budynie. Resztę mleka gotujemy, kiedy już będzie gorące, zestawiamy z ognia i wsypujemy Kukułki i około 2-3 łyżek cukru ( nie jest on konieczny, jeżeli chcemy mniej słodki krem ). Mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukierków, wstawiamy na mały ogień, dodajemy rozmieszane budynie i gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Budyń studzimy, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch. Wystudzony budyń dodajemy stopniowo do utartego masła i masła roślinnego. Gotowy krem wykładamy na wystudzony biszkopt, wyrównujemy. Posypujemy startą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki. SMACZNEGO :)
zuzu1082