Sposób przygotowania:
Kulebiak krucho drożdżowy z karpiem
Przygotowujemy rozczyn: rozcieramy cukier z pokruszonymi drożdżami, następnie dodajemy ciepłe mleko i przesianą mąkę, dobrze mieszamy . Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż rozczyn podwoi swoją objętość.
W tym czasie myjemy grzyby i zalewamy ok 0,5 l wody, zagotowujemy, odstawiamy wywar, a grzyby kroimy w paseczki.
Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę margaryny i łyżkę oleju, podsmażamy cebulkę, dodajemy ryż i grzyby, smażymy ok 3 minut, całość zalewamy wywarem z grzybów, gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wywaru.
Rybę oczyszczoną podgotowujemy w wywarze warzywnym, następnie oddzielamy od skóry i ości (najlepiej te najwieksze kawałki, najdalsze od ogona). Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy odrobiną soli ziołowej.
CIASTO Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło lub margarynę, drobno siekamy nożem , dodajemy jajko, żółtka, sól, rozczyn i śmietanę, siekamy i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 częci, każdą rozwałkowujemy, formujemy np na kształt ryby. Na pierwszą część układamy ryż, kawałki ugotowanej ryby, posiekany szczypiorek i małe kawałki jajka, całość przykrywamy drugim ciastem, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie zaznaczamy wzorek, górę smarujemy białkiem, pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok 45-55 minut.
Gotowe danie podawjemy z barszczem, świetnie smakuje ciasto posmarowane sosem chrzanowym (majonez wymieszany z tartym chrzanem)
W tym czasie myjemy grzyby i zalewamy ok 0,5 l wody, zagotowujemy, odstawiamy wywar, a grzyby kroimy w paseczki.
Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę margaryny i łyżkę oleju, podsmażamy cebulkę, dodajemy ryż i grzyby, smażymy ok 3 minut, całość zalewamy wywarem z grzybów, gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wywaru.
Rybę oczyszczoną podgotowujemy w wywarze warzywnym, następnie oddzielamy od skóry i ości (najlepiej te najwieksze kawałki, najdalsze od ogona). Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy odrobiną soli ziołowej.
CIASTO Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło lub margarynę, drobno siekamy nożem , dodajemy jajko, żółtka, sól, rozczyn i śmietanę, siekamy i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 częci, każdą rozwałkowujemy, formujemy np na kształt ryby. Na pierwszą część układamy ryż, kawałki ugotowanej ryby, posiekany szczypiorek i małe kawałki jajka, całość przykrywamy drugim ciastem, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie zaznaczamy wzorek, górę smarujemy białkiem, pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok 45-55 minut.
Gotowe danie podawjemy z barszczem, świetnie smakuje ciasto posmarowane sosem chrzanowym (majonez wymieszany z tartym chrzanem)
Netka
cherry
Panna_Margot
jaNina
PaniMISIOWA