SUPERPRZEPIS

Kulebiak krucho drożdżowy z karpiem

  • 5
  • wedith1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Kulebiak krucho drożdżowy z karpiem Więcej zdjęć (2)

Danie - rewelacja! Polecam jako dodatek do czerwonego barszczu.

Składniki:

Kulebiak krucho drożdżowy z karpiem

 

  • FARSZ
  • 1 woreczek ryżu (10dag)
  • 40 dag mięsa karpia
  • 1 łyżka margaryny
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • olej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, sól ziołowa

 

  • Rozczyn: 2 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, ciepłe mleko,

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak krucho drożdżowy z karpiem
Przygotowujemy rozczyn: rozcieramy cukier z pokruszonymi drożdżami, następnie dodajemy ciepłe mleko i przesianą mąkę, dobrze mieszamy . Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż rozczyn podwoi swoją objętość.



W tym czasie myjemy grzyby i zalewamy ok 0,5 l wody, zagotowujemy, odstawiamy wywar, a grzyby kroimy w paseczki.



Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę margaryny i łyżkę oleju, podsmażamy cebulkę, dodajemy ryż i grzyby, smażymy ok 3 minut, całość zalewamy wywarem z grzybów,  gotujemy na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wywaru.



Rybę oczyszczoną podgotowujemy w wywarze warzywnym, następnie oddzielamy od skóry i ości (najlepiej te najwieksze kawałki, najdalsze od ogona). Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy odrobiną soli ziołowej.



CIASTO Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło lub margarynę, drobno siekamy nożem , dodajemy jajko, żółtka, sól, rozczyn i śmietanę, siekamy i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 częci, każdą rozwałkowujemy, formujemy np na kształt ryby. Na pierwszą część układamy ryż, kawałki ugotowanej ryby, posiekany szczypiorek i małe kawałki jajka, całość przykrywamy drugim ciastem, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie zaznaczamy wzorek, górę smarujemy białkiem, pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni ok 45-55 minut.



Gotowe danie podawjemy z barszczem, świetnie smakuje ciasto posmarowane sosem chrzanowym (majonez wymieszany z tartym chrzanem)
Kulebiak krucho drożdżowy z karpiem
Kulebiak krucho drożdżowy z karpiem, grzybami i ryżem.