Sposób przygotowania:
Kulebiak lub ruski pieróg
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na dwa prostokątne placki grubości 1 cm. Na jednym położyć jeden z farszów podanych obok, przykryć drugim i zlepić brzegi. Ciasto ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 40 minut w temperaturze 220 st.C. Upieczony kulebiak pokroić na grube plastry i podawać. Kulebiak i pieróg można przyrządzić też z 300 g ciasta francuskiego lub 450 g ciasta kruchego. Grzyby opłukać, namoczyć w 200 ml wody przez 30 minut gotować 45 minut, odcedzić i posiekać a wywar przecedzić. Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na maśle. Dodać kapustę grzyby wywar, śmietanę i koperek. Doprawić i dusić 40 minut.Do farszu można dodać obrane i posiekane jajka na twardo oraz 100 g ugotowanego ryżu