Książka Kucharska: Kulebiak idealny

Kulebiak lub ruski pieróg

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

polecam Kulebiak lub ruski pieróg ;-)))

Kulebiak lub ruski pieróg

Składniki:

Kulebiak lub ruski pieróg

 

  • 400 g ciasta drożdżowego lub francuskiego
  • 600 g farszu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła mąka do posypania
  • 700 g kwaszonej kapusty
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego koperku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kulebiak lub ruski pieróg
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na dwa prostokątne placki grubości 1 cm. Na jednym położyć jeden z farszów podanych obok, przykryć drugim i zlepić brzegi. Ciasto ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 40 minut w temperaturze 220 st.C. Upieczony kulebiak pokroić na grube plastry i podawać. Kulebiak i pieróg można przyrządzić też z 300 g ciasta francuskiego lub 450 g ciasta kruchego. Grzyby opłukać, namoczyć w 200 ml wody przez 30 minut gotować 45 minut, odcedzić i posiekać a wywar przecedzić. Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na maśle. Dodać kapustę grzyby wywar, śmietanę i koperek. Doprawić i dusić 40 minut.Do farszu można dodać obrane i posiekane jajka na twardo oraz 100 g ugotowanego ryżu