Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Kulebiak idealny

Kulebiak Sarenki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Nazwa banalna, bo pomysl na farsz zrodzil sie z milosci do soczewicy.

Kulebiak Sarenki

Składniki:

Kulebiak Sarenki

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki maki (pojemnosc szklanki - 200ml),
  • 1 i 1/2 lyzeczki suszonych drozdzy (lub 30g swiezych),
  • 2 zóltka,
  • 80g masla o temperaturze pokojowej,
  • 100ml mleka,
  • 1 lyzeczka cukru,
  • 1 lyzeczka soli,
  • maka do posypania stolnicy,
  • pozostale z jajek bialka uzyc do wysmarowania powierzchni ciasta przed pieczeniem.
  • Farsz:
  • 3 ugotowane na twardo jaja,
  • pól duzej lub 1 mala, czerwona papryka,
  • 1 duza cebula,
  • 150g pieczarek,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (200ml szklanka),
  • 2-3 zabki czosnku,
  • sól, pieprz, pól lyzeczki vegety, sos sojowy, cukier, tluszcz do smazenia (uzylam oliwy z oliwek
  • papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kulebiak Sarenki
Przygotowanie ciasta drozdzowego: Drozdze przesiac z maka, cukrem i sola. Mleko lekko podgrzac, tak aby bylo lekko cieple, po czym wlac do wiekszej miski. Do mleka dodajemy miekkie maslo, zóltka i przesiana make. Ciasto wyrabiamy (bedzie lekko tluste), przykrywamy czysta sciereczka i odstawiamy na ok 1 godzine w cieple miejsce do wyrosniecia. Przygotowanie farszu: Soczewice oplukac i odstawic na ok 8 godzin, nastepnie przeplukac, az woda bedzie zupelnie czysta. Zalac swieza woda, ok 1,5 cm ponad poziom ziaren i gotowac na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Cebule i papryke obrac, umyc i pokroic w mala kosteczke. Pieczarki, jaja i czosnek obrac i drobniutko pokroic. Pieczarki podsmazyc na lyzce tluszczu, az zmiekna i odparuja wode, delikatnie posolic i popieprzyc. Patelnie wytrzec, na ok 2 lyzki rozgrzanego tluszczu wrzucic cebule i papryke, dodac odrobine cukru, soli, papryki i podsmazyc do miekkosci na srednim ogniu i tuz przed zakonczeniem smazenia, dodac czosnek. Podsmazone skladniki pozostawic do ostygniecia. Pieczarki, cebule i papryke, przygotowalam sobie dzien wczesniej, aby nieco skrocic czas przygotowania. Cebule z papryka i czosnkiem polaczyc z pieczarkami, dodac soczewice (mozna dodac jeszcze ciepla) rozdrobnione jaja i doprawic do smaku sola, pieprzem, papryka, vegeta, sosem sojowym i ewentualnie innymi lubianymi przyprawami (mozna wzbogacic farsz natka pietruszki, bazylia, ogregano itp). Po wyroscnieciu, jeszcze raz wyrabiamy ciasto i kladziemy je na opruszona maka stolnice. Ciasto rozwalkowujemy na placek o grubosci ok 5mm. Na srodku placka, ukladamy farsz i rozsmarowujemy go tak, aby pozostawal ok 2 cm od brzegow ciasta. Ciasto zwijamy w rolade (tak jak robimy to z nalesnikiem) i zlepiamy konce. Kulebiak smarujemy bialkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Forme do zapiekania wykladamy papierem do pieczenia Najlepiej jest uzyc formy nieco szerszej niz keksowka, bo kulebiak lubi sie troszke rozrosnac wszerz), delikatnie ukladamy na nim kulebiak i pieczemy przez ok 30-40 minut w 200 stopniach. Ja pieklam na gornym opiekaczu, tuz pod grzalka, przez 35 minut, z tym, ze przez ostatnie 3 minut, zredukowalam temp do 180 stopni i po wylaczeniu piekarnika, trzymalam w nim ciasto jeszcze przez ok 5 mintut. Kulebiak jest smaczny zarowno na cieplo jak i na zimno. Swietnie smakuje z czerwonym barszczykiem.