Sposób przygotowania:
Kulebiak z mięsem i kapustąCiasto
Do miski przesiewamy mąkę, w środek kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i polewamy kilkoma łyżkami letniego mleka.
Po kilku minutach dodajemy resztę składników, tylko jajko lekko roztrzepujemy i dokładnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kapustę kwaszoną drobno siekamy i mieszamy z mielonym mięsem, wszystko chwilę przesmażamy na patelni, doprawiamy i studzimy. Potem dodajemy część jajka i mieszamy.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielką część ciasta na ozdoby. Z tej ilości mi wyszła jeszcze mała babeczka z resztką nadzienia, więc można oderwać więcej ciasta, lub zwiększyć blaszkę. Resztę wałkujemy w prostokąt , nakładamy nadzienie i zwijamy jak makowiec.
pieczenie
Blaszkę u mnie 30 X 9 cm, cienko smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
Resztę ciasta wałkujemy bardzo cienko, wycinamy wzorki i ponacinane paseczki, którymi owijamy ciasto. Całość przekładamy do blaszki, i po kolejnym wyrośnięciu ciasta smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem z solą.
Pieczemy w 170-180 C około 60 minut.