Sposób przygotowania:
Kuleczki mielone w sosie pomidorowym
Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę, wrzucić na patelnie z olejem i dusić do miękkości. Do półmiska wrzucamy mięso mielone, wbijamy dwa jajka, wsypujemy bułkę tarta, dodajemy uduszoną cebulę i przyprawiamy wszystko do smaku (solą czosnkowa, pieprzem, papryką i wegetą ) następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki (ja wyrabiam wszystko ręką). Do garnka wlewamy wodę, solimy i gotujemy. Do drugiego garnka wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy szczypta wegety, mieszamy i zostawiamy na bardzo wolnym ogniu. Z powstałej masy robimy niewielkiej ilości kuleczki (ok 3 cm średnicy) obtaczamy w mące i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Po wypłynięciu kulek gotujemy jeszcze przez 3 minuty następnie odcedzamy i przekładamy do garnka z sosem pomidorowym, mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu. Marchewkę obieramy i płuczemy, jabłko obieramy i kroimy w ćwiartki tak aby usunąć gniazda nasienne i wrzucamy do blendera, całość miksujemy (jeżeli ktoś nie posiada blendera można zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach). Świetnie komponuje się z ziemniaczkami.