Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z kuleczkami mięsnymi 4
Do szerokiego garnka wlewamy wodę i dodajemy przyprawy oraz oczyszczoną i pokrojona w kostkę marchewkę i ziemniaki. Gotujemy całość na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie ale jędrne. Kulki mięsne: Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem i bułką tartą na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego i odkładamy na tacę. Z wywaru wyjmujemy warzywa i doprowadzamy wywar do wrzenia. Na wrzątek wrzucamy kuleczki mięsne i gotujemy ok. 8 minut, wyjmujemy kulki. Mieszamy przecier pomidorowy z ziołami „Pudliszki” z 1 szklanką wywaru. Do pozostałego wywaru dodajemy marchew i ziemniaki; całość doprowadzamy do wrzenia i wlewamy przecier pomidorowy. Całość gotujemy ok. 1 minuty. Dodajemy kuleczki mięsne i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy na ok. 30 minut. Zupę dekorujemy na talerzu natką pietruszki. SMACZNEGO!