Sposób przygotowania:
kuleczki po prowansalsku
Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę .Dodajemy 1/2 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej kucharka,sos sojowy do smaku ,zioła prowansalskie ok 2 łyżeczki,wyciśnięty jeden ząbek czosnku i wszystko bardzo dobrze wyrabiamy .Im dłuzej tym mięsko będzie po upieczeniu bardziej gruche.
Z mięsa robimy malutkie kuleczki ,które obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na patelni .Gdy będą usmażone przekładamy je do miseczki.
W garneczku gotujemy sos. Na oliwę dajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulę-bardzo drobno .Potem dodajemy majeranek ok 1/2 łyżeczki i zioła prowansalskie ok 2 łyżeczek . Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy .Mieszamy blenderem-miksujemy . Dodajemy trochę przecieru pomidorowego i miód prawdziwy . Ilość miodu zależna od smaku .Sos ma być lekko słodki nie kwaśny .Doprawiamy kucharkiem i sosem sojowym .Sos gotujemy ,podlewając bulionem lub wodą ,na koniec lekko zaciągamy mąką .Do sosu wkładamy kuleczki ,zagotowujemy.
Z mięsa robimy malutkie kuleczki ,które obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na patelni .Gdy będą usmażone przekładamy je do miseczki.
W garneczku gotujemy sos. Na oliwę dajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulę-bardzo drobno .Potem dodajemy majeranek ok 1/2 łyżeczki i zioła prowansalskie ok 2 łyżeczek . Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy .Mieszamy blenderem-miksujemy . Dodajemy trochę przecieru pomidorowego i miód prawdziwy . Ilość miodu zależna od smaku .Sos ma być lekko słodki nie kwaśny .Doprawiamy kucharkiem i sosem sojowym .Sos gotujemy ,podlewając bulionem lub wodą ,na koniec lekko zaciągamy mąką .Do sosu wkładamy kuleczki ,zagotowujemy.