iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

kuleczki po prowansalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne do ziemniaków lub ryżu

kuleczki po prowansalsku

Składniki:

kuleczki po prowansalsku

 

  • 1/2 kg mięso mielone,
  • 1 szt bułka czerstwa,
  • 1 szkl mleko,
  • 2 łyżki zioła prowansalkie Prymat,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 łyżka sos sojowy,
  • Kucharek - uniwersalnaprzyprawa
  • 1 łyżka przecier pomidorowy 30%,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1 szt cebula biała,
  • majeranek,
  • miód,
  • 1 szt Pomidory krojone z puszki,
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

kuleczki po prowansalsku
Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę .Dodajemy 1/2 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej kucharka,sos sojowy do smaku ,zioła prowansalskie ok 2 łyżeczki,wyciśnięty jeden ząbek czosnku i wszystko bardzo dobrze wyrabiamy .Im dłuzej tym mięsko będzie po upieczeniu bardziej gruche.
Z mięsa robimy malutkie kuleczki ,które obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na patelni .Gdy będą usmażone przekładamy je do miseczki.
W garneczku gotujemy sos. Na oliwę dajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulę-bardzo drobno .Potem dodajemy majeranek ok 1/2 łyżeczki i zioła prowansalskie ok 2 łyżeczek . Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy .Mieszamy blenderem-miksujemy . Dodajemy trochę przecieru pomidorowego i miód prawdziwy . Ilość miodu zależna od smaku .Sos ma być lekko słodki nie kwaśny .Doprawiamy kucharkiem i sosem sojowym .Sos gotujemy ,podlewając bulionem lub wodą ,na koniec lekko zaciągamy mąką .Do sosu wkładamy kuleczki ,zagotowujemy.