magda218

magda218

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kuleczki tuńczykowe z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

takie kuleczki jadłam na święta Bożego Narodzenia we Włoszech, serwowane jako dodatek, moje dziecko je uwielbia

Kuleczki tuńczykowe z parmezanem

Składniki:

Kuleczki tuńczykowe z parmezanem

 

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • jajko
  • łyż. startego parmezanu
  • pół starej kajzerki
  • bułka tarta
  • odrobina mleka
  • sól
  • pieprz
  • według uznania: cebula, pietruszka

Sposób przygotowania:

Kuleczki tuńczykowe z parmezanem
Tuńczyka odsączamy, kawałek bułeczki zalewamy odrobiną mleka. Po namoczeniu odsączamy nadmiar mleka i mieszamy z tuńczykiem, dodajemy parmezan (nie jest konieczny, jeśli ktoś nie lubi), jajkom, sól, pieprz. Wszystko mieszamy. Ja czasami dodaję odrobinę startej cebuli lub posiekaną pietruszkę. Z masy ugniatamy małe kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej. Jeśli masa jest za rzadka można dosypać do środka trochę bułki tartej.
Kuleczki pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni do momentu aż kuleczki się zarumienią na złoto (ok 10-15 min w zależności od piekarnika)
Ja serwuje kuleczki jako zakąskę, a moje dziecko wsuwa na kolację.