anusia2402

anusia2402

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Kulki w sosie pomidorowym z rzeżuchą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dietetyczne kulki z wołowiny w sosie pomidorowym z nutą rzeżuchową - alternatywa dla zwykłych pulpetów

Kulki w sosie pomidorowym z rzeżuchą

Składniki:

Kulki w sosie pomidorowym z rzeżuchą

 

  • na 12 kulek:
  • 200g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maizeny
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka rzeżuchy
  • na sos:
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 i 1/2 szklanki soku pomidorowego lub 1 puszka pomidorów
  • słodka papryka
  • tabasco do smaku
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka rzeżuchy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kulki w sosie pomidorowym z rzeżuchą
cebulę poddusić w rondelku z sokiem pomidorowym. z podanych składników wyrobić masę mięsną i formować kulki. wrzucać do gotującego się sosu. dusić wszystko ok. 30 minut. następnie dodać wszystkie przyprawy i jeszcze dusić ok. 20 minut. pod koniec gotowania dodać wino i łyżkę rzeżuchy. pomieszać i jeszcze doprawić do smaku. podawać z makaronem, ryżem lub jak ja z naleśnikami kukurydzianymi. smacznego!