Sposób przygotowania:
kulki z makreli na fasolce szparagowej
• ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść, odstawić do ostygnięcia,
• makrelę obrać ze skóry, usunąć ości,
• dodać do ziemniaków,
• wbić jajko, dodać połowę posiekanego koperku i przyprawy,
• wyrobić na jednolitą masę,
• z masy formować małe kuleczki, obtaczać w mącę i smażyć na złoty kolor,
• fasolkę gotować 5 min we wrzątku, odcedzić, dodać przyprawy i masło wymieszać,
• ze śmietany, soku z limonki reszty posiekanego koperku i przypraw zrobić sos,
• na talerzu rozkładamy fasolkę, na niej układamy kuleczki i polewamy wszystko sosem ze śmietany.
• makrelę obrać ze skóry, usunąć ości,
• dodać do ziemniaków,
• wbić jajko, dodać połowę posiekanego koperku i przyprawy,
• wyrobić na jednolitą masę,
• z masy formować małe kuleczki, obtaczać w mącę i smażyć na złoty kolor,
• fasolkę gotować 5 min we wrzątku, odcedzić, dodać przyprawy i masło wymieszać,
• ze śmietany, soku z limonki reszty posiekanego koperku i przypraw zrobić sos,
• na talerzu rozkładamy fasolkę, na niej układamy kuleczki i polewamy wszystko sosem ze śmietany.