evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Kulki ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kluchy przygotowane w ten sposób smakuja rewelacyjnie. Polecam każdemu kto lubi szpinak Jeśli nam braknie farszu to normalnie gotujemy sobie kluchy z dziurką lub same kuleczki.Jeśli natomiast nam zostanie możemy wykorzystać go do jajecznicy :)

Kulki ze szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kulki ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Kulki ze szpinakiem
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy-studzimy. Gdy ziemniaki sie gotują to przygotowujemy farsz. Szpinak płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Siekamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z masłem.Całość solimy solą morską ziołową.Jak szpinak już zwiędnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i nadal smażymy do odparowania płynu-odstawiamy. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dobrze ugniatamy tłuczkiem. Przekładamy do misy i dobrze wyrównujemy powierzchnie łyżką. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków oraz wbijamy surowe jajo. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto. Teraz bierzemy porcję masy na dłoń i robimy placek z lekkim dołkiem na środku w który wkładamy porcje farszu. Całość zawijamy w kulę. Gotujemy w garnku wodę z odrobiną soli i wrzucamy delikatnie kulki na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i gotowe. Kulki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz i polewamy np. okrasą jaką lubimy. Smacznego....
Kulki ze szpinakiem
Etap 1tak wyglądają kulki zaraz po ugotowaniu polane omastą
Kulki ze szpinakiem
Etap 2tutaj widzimy etapy przygotowania kulek