Sposób przygotowania:
Kulki ze szpinakiem
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy-studzimy. Gdy ziemniaki sie gotują to przygotowujemy farsz. Szpinak płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Siekamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z masłem.Całość solimy solą morską ziołową.Jak szpinak już zwiędnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i nadal smażymy do odparowania płynu-odstawiamy. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dobrze ugniatamy tłuczkiem. Przekładamy do misy i dobrze wyrównujemy powierzchnie łyżką. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków oraz wbijamy surowe jajo. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto. Teraz bierzemy porcję masy na dłoń i robimy placek z lekkim dołkiem na środku w który wkładamy porcje farszu. Całość zawijamy w kulę. Gotujemy w garnku wodę z odrobiną soli i wrzucamy delikatnie kulki na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i gotowe. Kulki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz i polewamy np. okrasą jaką lubimy. Smacznego....
zbysiowa
gusia1000