Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Kura duszona z grzybami i marsalą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Proste sycylijskie danie z którym zetknąłem się w pewnej uroczej portowej knajpce na obrzeżach Messiny.

Kura duszona z grzybami i marsalą

Składniki:

Kura duszona z grzybami i marsalą

 

  • 1 kura maksymalnie 2 kg, optymalna waga to 1,6-1,8 kg
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 500 g pomidorów
  • 200 ml wywaru z kury
  • 4 łyżki marsali
  • 2 cebule
  • pęczek bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kura duszona z grzybami i marsalą
Cebulę drobno siekamy, grzyby przekrawamy na pół, natkę pietruszki drobno siekamy. Pomidory polewamy wrzątkiem,obieramy ze skórki i kroimy w kawałki usuwając nasady szypułek. Umytą kurę dzielimy na osiem kawałków i oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej w brytfannie i na średnim ogniu podsmażamy kawałki kury aż lekko zbrązowieją. Wyjmujemy mięso i na tłuszczu ze smażenia szklimy cebulę, następnie dodajemy grzyby i pietruszkę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Wlewamy bulion z kury i rozprowadzamy w nim tłuszcz w brytfannie, dodajemy gałązkę rozmarynu w całości i pomidory, doprowadzamy do wrzenia. kawałki kury wkładamy z powrotem do brytfanny, przykrywamy i dusimy przez 45-55 minut na średnim ogniu. Gotowe mięso wyjmujemy z naczynia i odkładamy w ciepłe miejsce. Z sosu wyjmujemy rozmaryn i gotujemy na silnym ogniu, często mieszając aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu dodajemy posiekaną bazylię,marsalę,sól i pieprz do smaku, polewamy nim kurczaka.

Tagi:

marsala