Sposób przygotowania:
Kura duszona z grzybami i marsalą
Cebulę drobno siekamy, grzyby przekrawamy na pół, natkę pietruszki drobno siekamy. Pomidory polewamy wrzątkiem,obieramy ze skórki i kroimy w kawałki usuwając nasady szypułek. Umytą kurę dzielimy na osiem kawałków i oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej w brytfannie i na średnim ogniu podsmażamy kawałki kury aż lekko zbrązowieją. Wyjmujemy mięso i na tłuszczu ze smażenia szklimy cebulę, następnie dodajemy grzyby i pietruszkę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Wlewamy bulion z kury i rozprowadzamy w nim tłuszcz w brytfannie, dodajemy gałązkę rozmarynu w całości i pomidory, doprowadzamy do wrzenia. kawałki kury wkładamy z powrotem do brytfanny, przykrywamy i dusimy przez 45-55 minut na średnim ogniu. Gotowe mięso wyjmujemy z naczynia i odkładamy w ciepłe miejsce. Z sosu wyjmujemy rozmaryn i gotujemy na silnym ogniu, często mieszając aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu dodajemy posiekaną bazylię,marsalę,sól i pieprz do smaku, polewamy nim kurczaka.