Kropunia

Kropunia

Kucharz
[Przepisów: 8]

Kurczak a'la mexiko z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To danie zaspokoi apetyt każdego łakomczucha

Kurczak a'la mexiko z fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak a'la mexiko z fetą

 

  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200g sera typu feta
  • przyprawa meksykańska (kurkuma, kminek, kolendra, natka pietruszki, papryczka chili, czosnek, koper włoski, pieprz, kozieradka)

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak a'la mexiko z fetą
Filet z kurczaka pokroić w paski; cebulę w piórka; paprykę w paseczki a pieczarki obrać i pokroić. Na gorącą patelnie z oliwą z oliwek wrzucić kurczaka i posypać przyprawą w stylu meksykańskim ( gotową przyprawę można kupić w lidlu lub stworzyć samemu z przypraw podanych w składnikach). Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z cebulą i solimy. Kiedy pieczarki się zarumienią dodajemy je do kurczaka razem z papryką. Całość mieszamy i smażymy do momentu gdy papryka będzie miękka. Danie przekładamy na talerze. Ser feta kroimy w kostkę i posypujemy nim naszą potrawę Potrawę podajemy z sosem: Ogórek ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy wodę z ogórków. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy ogórki i pokruszony ser feta. Gotowe!
Kurczak a'la mexiko z fetą
Na patelni smażymy kurczaka i przyprawiamy
Kurczak a'la mexiko z fetą
Na patelnię dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką i czerwoną paprykę
Kurczak a'la mexiko z fetą
Kiedy danie będzie gotowe, przekładamy na talerz i dodajemy ser feta
Kurczak a'la mexiko z fetą
Danie podajemy z sosem z ogórków, czosnku i jogurtu