Sposób przygotowania:
Czosnkowo-bazyliowy kurczak duszony
Mięso dokładnie umyć, odciąć nadmiar nadmiar tłuszczu przy skórze. Porcje kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym i wetrzeć kolejno przyprawy (posypuję mięso z każdej strony każdą przyprawą, następnie wszystko wcieram) tj: sól, czosnek w proszku, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy i bazylię suszoną. Mięso można wstawić na 2 godziny do lodówki, aby lepiej przeszło przyprawami. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso do zrumienienia z obu stron. Mięso przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą. Dodać kostkę drobiową, trochę soli i pieprzu czarnego mielonego. Dusić na niedużym ogniu. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na tłuszczu po mięsie zeszklić cebulę i dodać ją do gotującego się mięsa. Po ok 40-50 minutach duszenia dodać liść laurowy i marchewkę. Dusić przez kolejne 20 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodać 1-2 łyżeczki suszonej bazylii, posiekany drobno czosnek i zagęścić mąką (ok 2-3 łyżki) rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować.Ostatecznie przyprawić do smaku. Podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem, kaszą i surówką.