zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kurczak, boczek z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Miałam jedną dużą pierś z kurczaka, dodałam trochę wędzonego boczku i warzywa i wyszedł smaczny sosik do makaronu.

Kurczak, boczek z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak, boczek z warzywami

 

  • 1 duża pierś z kurczaka ( pojedyncza )
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g pomidorków koktajlowych ( żółte i czerwone )
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ok 1,5 szk wody ( może być bulion lub rosół )
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • sos sojowy jasny
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Kurczak, boczek z warzywami
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, boczek pokroić w grube paski. Cebulę i papryki pokroić w sporą kostkę a pomidorki na połówki. Do szerokiego rondla wrzucić boczek, podsmażyć a potem dodać pierś z kurczaka i dalej chwilę smażyć do zrumienienia. Następnie dodać cebulę, chwilę smażyć, dodać papryki i pomidorki, podlać wodą lub bulionem, dodać przyprawy, koperek i dusić kilka minut. Na koniec w razie konieczności jeszcze doprawić i zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej w niewielkiej ilości wody. Sos zagotować i podawać np. z makaronem.
Kurczak, boczek z warzywami
Etap 1 podsmażyć boczek i pierś z kurczaka
Kurczak, boczek z warzywami
Etap 2 potem dodać papryki cebulę i koper
Kurczak, boczek z warzywami
Etap 3 sos zagęścić mąką ziemniaczaną i zagotować