mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kurczak Caprese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie mięsko może stanowić smaczną propozycję na letni obiad.

Kurczak Caprese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak Caprese

 

  • 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 6 plasterków mozzarelli

 

  • Marynata:
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżonego przez praskę
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy

 

  • Dodatki:
  • ugotowany makaron
  • pesto

Sposób przygotowania:

Kurczak Caprese
Marynata: Z oliwy, pieprzu, soli, oregano, papryki w proszku i czosnku przygotowuję marynatę. Mięso myję, po czym wcieram w nie marynatę, miskę z kurczakiem szczelnie przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Następnie rozgrzewam patelnię grillową, na którą wykładam zamarynowane piersi z kurczaka. Grilluję mięso na niewielkim ogniu pod przykryciem z obydwu stron po 6 minut aż będzie upieczone wewnątrz. Pomidora i mozarellę kroję plastry. Kiedy kurczak będzie gotowy, zdejmuję go z patelni i kładę na talerz. Na każdym kawałku mięsa kładę na przemian plastry pomidora i mozarelli. Przykrywam folią aluminiową i pozostawiam na kilka chwil, aż ser nieco zmięknie. Podaję na ciepło z ugotowanym makaronem wymieszanym z pesto.
Kurczak Caprese
Mięso dokładnie nacieram marynatą i wkładam do lodówki
Kurczak Caprese
Pomidora i mozarellę kroję na plasterki na desce
Kurczak Caprese
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente
Kurczak Caprese
Zamarynowane mięso z kurczaka grilluję z obydwu stron