e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Kurczak curry z sosem kurkowo-cukiniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Filet z kury podany z pysznym kremowym sosem z kurkami i cukinią

Kurczak curry z sosem kurkowo-cukiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak curry z sosem kurkowo-cukiniowym

 

  • 2 filety z kurczaka (pojedyncze)
  • 250g kurek
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki oleju
  • 250g makaronu kokardki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kurczak curry z sosem kurkowo-cukiniowym
Filety z kury umyć, pokroić w kawałki. Przygotować marynatę: kostkę bulionową pokruszyć, dodać 2 łyżki oleju, pół łyżeczki curry, wymieszać. Marynatą zalać kurczaka i odstawić do lodówki na 45 min. Usmażyć z obu stron na patelni bez oleju. Posypać resztą curry i natką. Cukinię i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Kurki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, następnie dodać kurki, podsmażyć. Osobno podsmażyć cukinię, dodać do cebuli, smażyć razem ok. 5 min. Śmietankę połączyć z mąką, dodać do warzyw, doprawić wg uznania solą i pieprzem, mieszać do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło z ugotowanym makaronem. Gotowe danie posypać natką. Smacznego!
Kurczak curry z sosem kurkowo-cukiniowym
Marynatą zalać kurczaka i odstawić do lodówki na 45 min
Kurczak curry z sosem kurkowo-cukiniowym
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć
Kurczak curry z sosem kurkowo-cukiniowym
Kurki oczyścić, zeszklić na maśle, następnie dodać do warzyw, podsmażyć
Kurczak curry z sosem kurkowo-cukiniowym
Śmietankę połączyć z mąką, dodać do warzyw, doprawić, mieszać do czasu aż sos zgęstnieje