Sposób przygotowania:
Kurczak cytrynowy z jarzynami
Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć, owoc przekroic na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki. Kurczaka umyć, osuszyć natrzeć solą, pieprzem i połową otartej skórki- również wewnątrz. Przełożyć do brytfanki, obłożyć rozdrobnionym tłuszczem. wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 80 minut w temp. 200 stop. C. Warzywa obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Po 30 minutach kurczaka odwrócić, dodać pokrojone 2 marchewki, cebulkę i plasterki cytryny. Wlać wino i 1/2 szklanki rosołu. Ryż gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalarepkę i pozostałe marchewki obrać, dusić 12 minut w osolonej wodzie. Kurczaka z plasterkami cytryny, wyjąć, przykryć aby nie wystygł. Do wywaru z pieczenia wlać resztę rosołu, przecedzić do rondla, dodać pozostałą skórkę, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody, zagęścić sos, ponownie zagotować, mieszać. Wlać śmietanę, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Ryż odcedzić, wymieszać z natką. Marchewkę i kalarepkę odcedzić, przełożyc z kurczakiem na półmisek, udekorować gałązkami natki pietruszki. Ryż i sos podawać osobno.