jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kurczak cytrynowy z jarzynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kurczak cytrynowy z jarzynami, wspaniałe danie na niedzielny obiad

Kurczak cytrynowy z jarzynami

Składniki:

Kurczak cytrynowy z jarzynami

 

  • 1 kurczak około 1,2 kg
  • 20 dag ryżu
  • 2 kalarepki około 60 dag
  • 2 średnie cebule
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki rosołu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 5 dag śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 peczek marchewki
  • 1 peczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak cytrynowy z jarzynami
Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć, owoc przekroic na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki. Kurczaka umyć, osuszyć natrzeć solą, pieprzem i połową otartej skórki- również wewnątrz. Przełożyć do brytfanki, obłożyć rozdrobnionym tłuszczem. wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 80 minut w temp. 200 stop. C. Warzywa obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Po 30 minutach kurczaka odwrócić, dodać pokrojone 2 marchewki, cebulkę i plasterki cytryny. Wlać wino i 1/2 szklanki rosołu. Ryż gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalarepkę i pozostałe marchewki obrać, dusić 12 minut w osolonej wodzie. Kurczaka z plasterkami cytryny, wyjąć, przykryć aby nie wystygł. Do wywaru z pieczenia wlać resztę rosołu, przecedzić do rondla, dodać pozostałą skórkę, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody, zagęścić sos, ponownie zagotować, mieszać. Wlać śmietanę, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Ryż odcedzić, wymieszać z natką. Marchewkę i kalarepkę odcedzić, przełożyc z kurczakiem na półmisek, udekorować gałązkami natki pietruszki. Ryż i sos podawać osobno.