Sposób przygotowania:
Kurczak duszony w jarzynach.
Z kurczakazdejmujemy skórę, gdyż jest tłusta. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy udka ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę obraną uprzednio i pokrojoną w piórka. Gdy cebula stanie się szklista podlewamy kurczaka winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy czosnek,przyprawy i skrop go sosem sojowym . Dusimy kurczaka na małym ogniu podlewając odrobiną wody od czasu do czasu. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Na końcu dodajemy seler naciowy pokrojony w plasterki i małe różyczki brokuła. Warzywa nie mogą być rozgotowane. Doprawiamy potrawę ostatecznie. Po wyjęciu kurczaka i warzyw możemy zagęścić sos i wykorzystać go do dania. Tak uduszonego kurczaka możemy podać z kluseczkami, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Natala1210