SUPERPRZEPIS

Kurczak duszony w jarzynach.

  • 1
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kurczak duszony w jarzynach. Więcej zdjęć (2)

Aromatyczny kurczak w jarzynach dodatkiem do ryżu lub kluseczek - co wy na to?

Składniki:

Kurczak duszony w jarzynach.

 

  • ok. 80 dag kurczaka np. udka
  • 2 marchewki
  • 1 niewielki brokuł
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • pół szklanki wina wytrawnego
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • sos sojowy do skropienia

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony w jarzynach.
Z kurczakazdejmujemy skórę, gdyż jest tłusta. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy udka ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę obraną uprzednio i pokrojoną w piórka. Gdy cebula stanie się szklista podlewamy kurczaka winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy czosnek,przyprawy i skrop go sosem sojowym . Dusimy kurczaka na małym ogniu podlewając odrobiną wody od czasu do czasu. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Na końcu dodajemy seler naciowy pokrojony w plasterki i małe różyczki brokuła. Warzywa nie mogą być rozgotowane. Doprawiamy potrawę ostatecznie. Po wyjęciu kurczaka i warzyw możemy zagęścić sos i wykorzystać go do dania. Tak uduszonego kurczaka możemy podać z kluseczkami, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Kurczak duszony w jarzynach.
Po wyjęciu kurczaka i warzyw możemy zagęścić sos i użyć go do dania.