kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Kurczak duszony w pomidorach i fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny kurczak duszony w czerwonej fasoli i pomidorkach koktajlowych

Kurczak duszony w pomidorach i fasoli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak duszony w pomidorach i fasoli

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony w pomidorach i fasoli
Na samym początku z ćwiartek z kurczaka odcinamy kości które mamy na końcu. Następnie przyprawiamy je pieprzem, solą, przyprawą do kurczaka oraz rozmarynem. Cebulę i czosnek obieramy ze skóry, kroimy w drobne kawałeczki i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy do smażenia. Następnie podsmażone składniki wsypujemy do kurczaka umieszczonego w rondlu. Kurczaka podlewamy rosołkiem i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. W między czasie płuczemy pomidorki koktajlowe oraz czerwoną fasolę wysypaną z puszki. Pomidorki kroimy w małe kawałeczki. Gdy kurczak będzie już miękki dodajemy do niego pokrojone pomidory, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy dalej przez kolejne 20 minut. W końcowym etapie przygotowywania dania dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i dusimy przez kolejne 10 minut. Do gotowego kurczaka idealnie pasuje kasza i ogórki kiszone. Kurczak rozchodzi się w palcach.Smacznego!
Kurczak duszony w pomidorach i fasoli
Przyprawiony kurczak umieszczony w rondelku
Kurczak duszony w pomidorach i fasoli
Kurczak posypany podsmażoną cebulką i czosnkiem
Kurczak duszony w pomidorach i fasoli
Pokrojone w kostkę pomidorki połączone z kurczakiem w rondlu
Kurczak duszony w pomidorach i fasoli
Czerwona fasola po odsączeniu połączona z kurczakiem