milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Kurczak faszerowany mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ja go podaję z sosem chrzanowym

Kurczak faszerowany mięsem

Składniki:

Kurczak faszerowany mięsem

 

  • kurczak
  • 80 dag łopatki
  • pół kg piersi kurczaka
  • natka pietruszki
  • przyprawa vegeta
  • czerwony delikat
  • przyprawa do mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany mięsem
Kurczaka wyluzujemy z kości, zostawiając udka i skrzydełka. Kurczaka nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą, przyprawą delikat, vegetą i posiekanym czosnkiem. 5 łyżkami oleju polewamy kurczaka i odstawiamy na 5 godzin. Kajzerki namaczamy i odciskamy. Natkę myjemy i siekamy. Łopatkę i pierś z kurczaka myjemy, a potem mielimy. Dodajemy kajzerkę, natkę jajka i przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i wyrabiamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka dokładnie napełniamy farszem. Zaszywamy wszystkie otwory, a udka i skrzydełka zawiązujemy. Posypujemy czerwonym delikatem. Kurczaka układamy na blaszkę i podlewamy wodą. Wkładamy do piekarnika na 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.