Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany mięsem
Kurczaka wyluzujemy z kości, zostawiając udka i skrzydełka. Kurczaka nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą, przyprawą delikat, vegetą i posiekanym czosnkiem. 5 łyżkami oleju polewamy kurczaka i odstawiamy na 5 godzin. Kajzerki namaczamy i odciskamy. Natkę myjemy i siekamy. Łopatkę i pierś z kurczaka myjemy, a potem mielimy. Dodajemy kajzerkę, natkę jajka i przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i wyrabiamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka dokładnie napełniamy farszem. Zaszywamy wszystkie otwory, a udka i skrzydełka zawiązujemy. Posypujemy czerwonym delikatem. Kurczaka układamy na blaszkę i podlewamy wodą. Wkładamy do piekarnika na 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.