Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Kurczak garam masala z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mój ulubiony kurczak ! ostry, aromatyczny i bardzo szybki do zrobienia - odgrzewanie dodaje mu smaku - danie to charakteryzuje się wspaniałym kolorem.

Kurczak garam masala z makaronem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak garam masala z makaronem

 

  • 1 kg. filetów z kurczaka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekać)
  • śmietana 30% (400 ml)

 

  • PASTA
  • 5 łyżek oleju
  • 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 1/2 łyżki przyprawy garam masala (pasta)
  • 3/4 łyżki ostrej papryki (mielona)
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu (mielony)
  • 1 łyżka przyprawy curry (mielone)
  • 2 1/2 łyżeczki soli

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak garam masala z makaronem
► PASTA : do oleju dodać, przyprawę garam masala, czosnek, ostrą paprykę, pieprz, curry, sól i dokładnie wymieszać. ► Pikantną pastę połączyć z pokrojonym w kostkę kurczakiem. Mięso dokładnie wymieszać aby każdy kawałek kurczaka pokryty był przyprawami. Odstawić na całą noc. ► Do głębokiej patelni lub garnka wrzucić pokrojonego i zamarynowanego kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i dusić przez około 15 minut, na koniec podlać śmietaną i dusić jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Kurczak garam masala z makaronem
Pikantną pastę połączyć z kurczakiem i wymieszać aby każdy kawałek kurczaka pokryty był przyprawami.
Kurczak garam masala z makaronem
Filety z piersi kurczaka umyć - wytrzeć do sucha i pokroić w średniej wielkości kostkę.