mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

kurczak Marengo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

świetna potrawa z kawałkami kurczaka

kurczak Marengo Więcej zdjęć (3)

Składniki:

kurczak Marengo

 

  • 2 piersi kurczaka
  • 25 dag małych pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

kurczak Marengo
Mięso umyć, pokroić w paski, posypać solą i pieprzem. Obtoczyć je w mące i zrumienić na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem i masłem. Posiekać czosnek i cebulę, następnie dodać je do mięsa i zrumienić. Potem dodać wino i 1/2 szklanki wody. Dusić potrawę pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Co jakiś czas dolewać łyżką odrobinę wody. Obrać i pokroić pieczarki, następnie dodać je do mięsa, dodać również koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dusić do miękkości. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
kurczak Marengo
kurczak duszony na patelni, wody dolewanej łyżkami nie powinno być więcej jak 1/2 szklanki
kurczak Marengo
po dodaniu koncentratu pomidorowego i pieczarek potrawa już wydziela swój aromat