Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kurczak na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chrupiący kurczak na ostro w wersji nie dietetycznej

Kurczak na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak na ostro

 

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 litr oleju do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na ostro
Kurczaka myjemy i osuszamy, następnie kroimy w około 1 cm paski.Do miski wlewamy składniki marynaty i mieszamy. Kurczaka wrzucamy do marynaty i nacieramy - odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Panierka: W jednej misce mieszamy mąkę z przyprawami, do drugiej miski wlewamy zimną wodę. Kawałek kurczaka obtaczamy w mące, następnie w wodzie i znów w mące. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Na gorący olej wrzucamy opanierowanego kurczaka i smażymy na złoto.Podajemy z sosem tatarskim, czosnkowym lub innym ulubionym.
Kurczak na ostro
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy i kroimy w paski
Kurczak na ostro
Składniki marynaty dokładnie mieszamy i dodajemy kurczaka
Kurczak na ostro
Kurczaka wrzucamy do marynaty i odstawiamy na 30 minut
Kurczak na ostro
Mąkę mieszamy z przyprawami i panierujemy kurczaka