Sposób przygotowania:
Kurczak nadziewany po algiersku
Zrumienić na maśle (2 dag) drobno posiekana cebulę, dodać suchy ryż i chwilę smażyć razem, następnie zalać wrzątkiem (2-krotna ilość wody w stosunku do objętości ryżu), przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołowa. Trzymać na ogniu tak długo, aż wchłonie płyn. Dodać do ryżu połowę rodzynków (sparzonych, odsączonych z wody) i połowę sparzonych, obranych ze skórek i drobno posiekanych migdałów. Dobrze wszystko wymieszać i nadziać masa kurczaka, dość luźno, bo ryż i rodzynki napęcznieją w czasie pieczenia. Obrumienić kurczaka w pozostałym tłuszczu, przełożyć do brytfanki i piec na małym ogniu ok. 1 godziny, podlewając w razie potrzeby gorącą wodą. W połowie pieczenia dodać pozostałą cebulę pokrojoną w ćwiartki, pozostałe rodzynki i migdały oraz 2 łyżki siekanej natki. Podawać kurczaka pokrojonego na porcje (wraz z nadzieniem) na warstwie ryżu ugotowanego na sypko, polanego sosem od pieczenia.