mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Kurczak nadziewany wątróbką i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny pieczony kurczak z wątróbką i kukurydzą

Kurczak nadziewany wątróbką i kukurydzą

Składniki:

Kurczak nadziewany wątróbką i kukurydzą

 

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5kg
  • 30 dag wątróbki cielęcej
  • 2 bułki kajzerki
  • 1/2 L mleka
  • 1 pęczek koperku
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany wątróbką i kukurydzą
Bułki kajzerki namoczyć w mleku. Wątróbkę oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki. Koperek umyć, wstrząsnąć, osuszyć i posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Bułki odcisnąć z mleka. Wątróbkę połączyć z bułkami, koperkiem, jajkiem i kukurydzą, dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wierzch i środek kurczaka oprószyć solą i pieprzem, wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kurczaka wypełnić przygotowanym nadzieniem. Piekarnik nagrzać do 190stopni. W miejscu gdzie był nadziewany kurczak skórę zszyć bawełnianą nitką. Masło pokroić w piórka. Kurczaka ułożyć w brytfannie i posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika i piec 1 i 1/2 godziny. Przed podaniem usunąć bawełnianą nitkę i podawać.