Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Kurczak parmigiana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Eskalopki z kurczaka we włoskim wydaniu z parmezanem i sosem pomidorowym. Danie smaczne i dość proste w przygotowaniu.

Kurczak parmigiana

Składniki:

Kurczak parmigiana

 

  • 1 ząbek czosnku
  • 400g krojonych pomidorów w puszce
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól , pieprz, cukier do smaku
  • 8 eskalopków z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 75 g tartego parmezanu
  • 85 g bulki tartej
  • 200 g tartej mozzarelli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak parmigiana
Sos Siekamy czosnek i wraz z pomidorami , bazylią i tymiankiem dusimy w małym rondelku przez ok. 15 minut. Następnie miksujemy wszystko przy pomocy ręcznego blendera. Doprawiamy cukrem,solą i pieprzem. Eskalopki Mięso rozbijamy delikatnie. Oddzielamy żółtka i białka do osobnych głębokich misek .Białko roztrzepujemy , następnie dodajemy do niego żółtka i 50g parmezanu. Mieszamy delikatnie. Wysypujemy bułkę na talerz. Eskalopki obtaczamy w jajku z serem a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju na średnim ogniu, tak aby ich nie przypalić .Rozgrzewamy piekarnik na ok 180 stopni. Eskalopki układamy po dwa jeden na drugim w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tarta mozzarellą i wstawiamy do piekarnika na kilka minut, do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy ze spaghetti lub ryżem. Przed samym podaniem eskalopki polewamy sosem i posypujemy reszta parmezanu.