Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci
Kurczaka wytrybować (wyjąć kości), natrzeć w środku i na zewnatrz solą, pieprzem i ziołami. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Bułkę namoczyć, rozdrobnić. Do mięsa dodać namoczona bułkę, jaja, sól, pieprz i reszte ziół prowansalskich, wyrobic na jednolita mase, jesli jest zbyt rzadka dodać odrobinę bułki tartej (mieso ma mieć taką konsystencje jak na kotlety mielone). Przygotowanego wcześniej kurczaka napełnić farszem (niezbyt ciasno bo w trakcie pieczenia może pęknąć). Za pomoca wykałaczek i nitki zasznurowac kurczaka (wbijamy wykałaczke i z dwóch jej stron przeciagamy nitke, luźno zawiązujemy, wbijamy kolejna wykałaczke i powtarzamy czynnosć do całkowitego zasznurowania otworu), skóre z szyjki wystarczy obwiazać nicia i zawiązać. Do blaszki do pieczenia lub naczynia zaroodpornego wlac odrobinę oleju, włożyć kurczaka i piec w średnio nagrzanym piekarniku (160-170 stopni) ok 1,5h.Mozna tez kurczaka piec zawinietego w folię aluminiowa i pół godziny przed końcem pieczenia odwinac go z niej zeby zrobiła się na wierzchu złocista skórka. Przed podaniem usunać nici i wykałaczki. Porcjować krojąc w plastry.Trudno jest podać dokładny czas pieczenia ale zazwyczaj przyjmuje sie że wynosi on tyle godzin ile waga kurczaka.
misia53
Jojo
Pyza
caroline1983
[guote][IwonaF] 20.8.2009
Witaj!
Luzowanie kurczaka wcale nie jest takie straszne, jak je malują :) Ja robiłam to pierwszy raz w życiu i się udało :)
Zaczęłam od obcięcia kuperka, następnie oddzieliłam skórę od kręgosłupa. Wycięłam kręgosłup, następnie oderwałam piersi od kości (tak, aby piersi trzymały się skóry. Trzeba się przy tym trochę pogimnastykować, ale warto :)
Dalej - wyjęłam kości z udek (tylko te pierwsze od wnętrza kurczaka). Na końcu skrzydełka. Trzeba naciąć skórę na skrzydle tak wodlegołości 2 - 3 cm od korpusu i przez wnętrze kurczaka wyjąć skrzydełka. Skórę należy zawiązać. Szyjkę też wyjmujemy od wnętrza i skórę też trzeba zawiązać. Jeżeli zdarzy Ci się przedziurawić skórę - nie martw się - trzeba ją zaszyć białą nitką i po kłopocie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.[/quote]
Termar (Aseret) dała mi tez link do strony gdzie to jest w obrazkach :)
[guote][Aseret] 20.8.2009
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=823 - luzowanie kurczaka z detalami..dałam też odpowiedź na forum w rady i porady.[/quote]
Życze powodzenia :)
caroline1983
No i pomyliłam sie w bbcodach :( Teraz powinno być ok.
msewka