caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Z podziekowaniem dla IwonyF i Termar za kurs wyjmowania kości. Bez Waszej pomocy nadal bym tego nie umiała :)

Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci

 

 

 

  • dodatkowo:
  • biała nić
  • wykałaczki
  • ew. folia aluminiowa

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci
Kurczaka wytrybować (wyjąć kości), natrzeć w środku i na zewnatrz solą, pieprzem i ziołami. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Bułkę namoczyć, rozdrobnić. Do mięsa dodać namoczona bułkę, jaja, sól, pieprz i reszte ziół prowansalskich, wyrobic na jednolita mase, jesli jest zbyt rzadka dodać odrobinę bułki tartej (mieso ma mieć taką konsystencje jak na kotlety mielone). Przygotowanego wcześniej kurczaka napełnić farszem (niezbyt ciasno bo w trakcie pieczenia może pęknąć). Za pomoca wykałaczek i nitki zasznurowac kurczaka (wbijamy wykałaczke i z dwóch jej stron przeciagamy nitke, luźno zawiązujemy, wbijamy kolejna wykałaczke i powtarzamy czynnosć do całkowitego zasznurowania otworu), skóre z szyjki wystarczy obwiazać nicia i zawiązać. Do blaszki do pieczenia lub naczynia zaroodpornego wlac odrobinę oleju, włożyć kurczaka i piec w średnio nagrzanym piekarniku (160-170 stopni) ok 1,5h.Mozna tez kurczaka piec zawinietego w folię aluminiowa i pół godziny przed końcem pieczenia odwinac go z niej zeby zrobiła się na wierzchu złocista skórka. Przed podaniem usunać nici i wykałaczki. Porcjować krojąc w plastry.Trudno jest podać dokładny czas pieczenia ale zazwyczaj przyjmuje sie że wynosi on tyle godzin ile waga kurczaka.
Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci
Upieczony kurczak-przekrojony