Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony glazurowany
Kurczaka umyć i osuszyć. Zmiażdżony w prasce czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli i wetrzeć w kurczaka. Wymieszać składniki marynaty (1 łyżka miodu, sos sojowy, olej i musztarda), natrzeć nią dokładnie całego kurczaka z zewnątrz i w środku. Wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia kurczaka z wierzchu posmarować połową porcji glazury (którą należy przygotować z wody, papryki oraz łyżki miodu) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po godzinie pieczenia, gdy skórka z wierzchu będzie przyrumieniona, kurczaka ostrożnie odwrócić i posmarować drugą częścią glazury. Por pokroić w talarki, cebulę w krążki, a seler zetrzeć w wiórki na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszać, połączyć z majonezem i ułożyć na półmisku wokół upieczonego kurczaka.