Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony w całości z warzywami
Kurczaka umyć i bardzo starannie osuszyć. Wymieszać sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek, estragon i dokładnie natrzeć kurczaka z wierzchu i w środku. Odstawić na godzinę.Do środka kurczaka włożyć świeże zioła, pokrojona cebulę i wyszorowaną cytrynę. Polać kurczaka roztopionym masłem. Kurczaka ułożyć na boku w brytfance z drucianym rusztem. Wokół kurczaka ułożyć obrane, umyte, wymieszane z przyprawami i oliwą ziemniaki. Formę wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie kurczaka przewrócić na drugi bok i piec kolejne 20 minut. Następnie ułożyć kurczaka piersiami do góry i piec kolejne 40 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia włożyć pozostałe pokrojone i wymieszane z przyprawami i oliwą warzywa.Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kurczaka na 15 minut, po tym czasie pokroić na porcje i podawać z upieczonymi warzywami i ulubioną surówką. *autorem zdjęcia jest mój sześcioletni bratanek