anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kurczak pieczony w całości z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kurczak w ten sposób pieczony jest przepyszny, mięso jest soczyste, a skórka chrupiąca. Smak warzyw jest rewelacyjny, są niezwykle aromatyczne. Obiad praktycznie robi się.

Kurczak pieczony w całości z warzywami

Składniki:

Kurczak pieczony w całości z warzywami

 

  • kurczak zagrodowy o wadze 1,5 kg
  • majeranek – 2 łyżki
  • estragon – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • cytryna – 1/2 szt.
  • mała cebula – 1 szt.
  • natka pietruszki – 3 gałązki
  • świeży rozmaryn – 1 gałązka
  • masło – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w całości z warzywami
Kurczaka umyć i bardzo starannie osuszyć. Wymieszać sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek, estragon i dokładnie natrzeć kurczaka z wierzchu i w środku. Odstawić na godzinę.Do środka kurczaka włożyć świeże zioła, pokrojona cebulę i wyszorowaną cytrynę. Polać kurczaka roztopionym masłem. Kurczaka ułożyć na boku w brytfance z drucianym rusztem. Wokół kurczaka ułożyć obrane, umyte, wymieszane z przyprawami i oliwą ziemniaki. Formę wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie kurczaka przewrócić na drugi bok i piec kolejne 20 minut. Następnie ułożyć kurczaka piersiami do góry i piec kolejne 40 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia włożyć pozostałe pokrojone i wymieszane z przyprawami i oliwą warzywa.Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kurczaka na 15 minut, po tym czasie pokroić na porcje i podawać z upieczonymi warzywami i ulubioną surówką. *autorem zdjęcia jest mój sześcioletni bratanek