mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kurczak po bułgarsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kurczak w pysznym sosie, w skład którego wchodzi pieczona papryka, bakłażan i pomidory:)

Kurczak po bułgarsku. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po bułgarsku.

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po bułgarsku.
Udka z kurczaka myję, osuszam i usuwam kości za pomocą noża. Mięso delikatnie rozbijam tłuczkiem. Udka posypuję solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Zmiażdżony czosnek kładę na płaty mięsa, udka smaruję sosem Lutenica i wstawiam na 1-2 godziny do lodówki. Na patelni grillowej rozgrzewam oliwę, kładę rozbite mięso, redukuję ognień i smażę mięso z obu stron na niewielkim ogni. Co jakiś czas odwracam udka, aby nie przywarły. Usmażonego kurczaka podaję z łódeczkami ziemniaczanymi i ulubioną sałatką lub warzywami.
Kurczak po bułgarsku.
Z udek wykroić kości za pomocą ostrego noża
Kurczak po bułgarsku.
Mięso z udek delikatnie rozbić, oprószyć przyprawami
Kurczak po bułgarsku.
Następnie płaty mięsa posmarować sosem lutenica
Kurczak po bułgarsku.
Mięso z kurczaka smażyć z obu stron na patelni