ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kurczak po chińsku z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie i proste danie obiadowe z nutką azjatycką

Kurczak po chińsku z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak po chińsku z warzywami

 

  • Pierś z kurczaka - pół na osobę
  • mieszanka warzyw mrożonych chińska
  • papryka czerwona
  • fasolka szparagowa mrożona
  • pędy bambusa- 2 łyżki
  • sezam- łyżka
  • przyprawa chińska 5 smaków- łyżeczka
  • imbir- szczypta
  • sos sojowy ciemny
  • 200 ml wody
  • mąka ziemniaczana- łyżeczka
  • ryż- torebka (ja gotuję z szafranem by był żółty)

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po chińsku z warzywami
Mięso kroimy w paseczki, wrzucamy na olej na patelni (najlepiej na wok ale ja nie mam) i smażymy. Paprykę kroimy na paseczki. Możemy wstawić już ryż w saszetce by się gotował. Ja gotuję z szafranem to jest ładnie żółty. Dorzucamy warzywa z mieszanki, fasolkę, paprykę i pędy bambusa. Posypujemy przyprawami i zalewamy 100 ml wody i przykrywamy i dusimy 10 minut. Dodajemy sos sojowy. Pozostałe 100 ml wody mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do potrawy- robi się gęsta, posypujemy sezamem i gotujemy jeszcze z 3 minuty. Podajemy z ryżem lub z makaronem. Najlepiej jeść pałeczkami:)
Kurczak po chińsku z warzywami
pierś kroimy na paseczki i smażymy na oleju
Kurczak po chińsku z warzywami
na patelnię wrzucamy warzywa, przyprawy i dolewamy 100 ml wody
Kurczak po chińsku z warzywami
dolewamy po ok 10 minutach resztę wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną i dosypujemy sezam