klemens

klemens

Szef Kuchni
[Przepisów: 69]

Kurczak po Hindusku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać gorące i nie przesadzać z przyprawami.

Kurczak po Hindusku

Składniki:

Kurczak po Hindusku

 

  • 1 główka czosnku
  • 1 duża cebula
  • imbir
  • 1,5 zielonej papryczki chilli
  • 2 podwójne piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę 2cm. na 2 cm.)
  • sól
  • szczypta curry
  • 2 duże ziemniaki
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta chilli powder
  • szczypta curkumy
  • szczypta jeera powder
  • szczypta garan masala powder
  • szczypta kminku mielonego

 

  • Placek Indian Ciapati

 

 

  • Z w/w składników wyrabiamy ciasto odkładamy go następnie na około 10-15 min. Do reklamówki. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy patelni grubości ok. 2-3 mm i smażymy na suchej patelni.

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po Hindusku
Ząbki czosnku kroimy w plasterki i troszkę spiekamy na oleju w wysokim garczku następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir dusząc przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kurczaka i pokrojoną drobno papryczkę chilli oraz przyprawy, po około 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i koncentrat pomidorowy dusimy około 20 min. Zalewamy wodą na równo z zawartością i gotujemy jeszcze 10 min. Następnie dodajemy pęczek posiekanej kolendry wymieszać i odstawić z ognia.