Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak po rzymsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 626

Stopić na patelni smalec i podsmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Umyć

Kurczak po rzymsku

Składniki:

Kurczak po rzymsku

 

  • 1 kurczak

 

  • łyżka smalcu

 

  • 2 plasterki szynki

 

 

  • szczypta majeranku

 

  • 1/2 szklanki wina

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po rzymsku
Stopić na patelni smalec i podsmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Umyć kurczaka, osuszyć i podzielić na części, obsmażyć. Posolić i popieprzyć, a gdy mięso będzie miało złoty kolor dodać posiekany czosnek i majeranek. Wlać wino, a kiedy wyparuje włożyć sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory. Dusić na dużym ogniu przez ok. 20 min., dolewając w razie potrzeby wody. Podawać z ziemniakami zapieczonymi z tartym żółtym serem, a także z siekaną szynką.