Evelisa

Evelisa

Kucharz
[Przepisów: 4]

Kurczak słodko-kwaśny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczak słodko-kwaśny - świetne danie dla wszystkich lubiących kuchnię chińską lub eksperymentujących z kuchniami świata :)

Kurczak słodko-kwaśny

Składniki:

Kurczak słodko-kwaśny

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 40 dag ananasa z puszki
  • ok. 20 dag mieszanki warzyw do smażenia (kiełki soi, bambus, papryka
  • cebula
  • 2 łyżki keczupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki octu winnego
  • pół kostki rosołowej (drobiowej)
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • ryż

Sposób przygotowania:

Kurczak słodko-kwaśny

1

Kurczaka pokrój w cienkie paski. Wodę z puszki z ananasem wymieszaj z octem, keczupem, miodem, sosem sojowym. Dodaj kostkę rosołową rozpuszczoną w pięciu łyżkach wody. Do gotowej marynaty włóż kurczaka i wymieszaj. Potem zostaw na pół godziny.

2

Cebulę pokrój w talarki. Podsmaż cebulę w woku na połowie oleju. Następnie dodaj warzywa i pokrojonego ananasa. Smaż, aż prawie cały płyn odparuje. Warzywa z patelni przełóż do innego naczynia. Kurczaka wyjmij z marynaty, marynatę zostaw. W woku rozgrzej resztę oleju. Wrzuć mięso i mieszając, smaż przez 6 minut na dużym ogniu. Dodaj warzywa i smaż 2 minuty.

3

Wymieszaj marynatę z mąką. Wlej do składników w woku, wymieszaj i smaż 4 minuty. Do potrawy ugotuj ryż (osobno). Wyłóż ryż na talerz i częściowo pokryj mięsem. Można już serwować.
Smacznego :-)