plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Kurczak słodko-kwaśny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najczęściej gdy nie ma męża w domu robię ryż słodko-kwaśny, mąż nie lubi a ja zjadam z przyjemnością.

Kurczak słodko-kwaśny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak słodko-kwaśny

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 woreczki ryżu
  • 5 grzyby
  • 1 sos chiński
  • 1 ananas
  • sól
  • 1,5 l woda
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Kurczak słodko-kwaśny
Ryż ugotować w osolonej wodzie (3 szkl), w pozostałej części wody ugotować pierś z kurczaka w kostce rosołowej. Sos chiński przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając grzyby. Ugotowany ryż spłukać zimną wodą a potem ostudzić. Zimny ryż przełożyć do miski. Pierś z kurczaka odsączyć z rosołu, ostudzić a następnie pokroić w kostkę. Do miski dodajemy pierś z kurczaka, pokrojony w kostkę i odsączony ananas, zalewamy sosem chińskim. Wszystko dokładnie przemieszać.
Kurczak słodko-kwaśny
Ryż ugotować w osolonej wodzie (3 szkl), w pozostałej części wody ugotować pierś z kurczaka w kostce rosołowej. Sos chiński przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając grzyby.
Kurczak słodko-kwaśny
Ugotowany ryż spłukać zimną wodą, ostudzić. Zimny ryż przełożyć do miski. Pierś z kurczaka odsączyć z rosołu, ostudzić pokroić w kostkę. Do miski dodajemy pierś, pokrojony w kostkę i odsączony ananas, zalewamy sosem.