Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak smażony w cieście

         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kurczaki podzielić na porcje, posypać 2 łyżeczkami soli, pieprzem i 2 łyżkami mąki.

Kurczak smażony w cieście

Składniki:

Kurczak smażony w cieście

 

  • 2 kurczaki po 75 dag
  • sól
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl wody
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • 1 szkl borówek lub żurawiny do mięsa
  • 1/2 szkl przecieru z jabłek

Sposób przygotowania:

Kurczak smażony w cieście
Kurczaki podzielić na porcje, posypać 2 łyżeczkami soli, pieprzem i 2 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiać do miski. Jajko roztrzepać z wodą. Mieszając mąkę wlać wodę z jajkiem, ubijać do połączenia na gładkie ciasto. Porcje kurczaka zanurzać w cieście, kłaść po 2-3 kawałki na rozgrzany tłuszcz, smażyć an złoty kolor. Przełożyc do brytfanny. Wstawić pod przykryciem do piekarnika o temp 180 st, piec 30 min. Zdjać pokrywę na 10 min przed zakończeniem pieczenia. Borówki lub żuawiny rozmieszać z przecierem, zagrzać. Kurczaka podawać z gorącymi borówkami.