Kurczak taco z sosem salsa.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy-polecam.

Kurczak taco z sosem salsa.

Składniki:

Kurczak taco z sosem salsa.

 

  • 1 oczyszczona i pokrojona w ćwiartki papryka czerwona (ok 150g)
  • 200g pomidorów
  • 1 mała czerwona cebula
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 100 g chipsów z tortilli (nachos)
  • 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 3 łyżki maki
  • 1 roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:

Kurczak taco z sosem salsa.
Aby przygotować salse, grilluj papryke w wysokiej temperaturze,az skrórka sie zwegli.Przełóż ja na talerz i okryj folią kuchenną. Ostudzoną, obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczke i wrzuć do miski. Pokrój tez pomidry i cebule i wrzuć do papryki wraz z sokiem z limonki i kolendrą. Przykryj wszystko folią i schłodź. Po schłodzeniu salsa bedzie gotowa. Włoż chipsy z tortilli do blendera, zmiel drobno i przełóż na duży talerz. Wymieszaj je z pieprzem kajeńskim. Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Pokrój kurczakaw paski. Wysyp maka talerz, a jajko wbij do miseczki i roztrzep. Oprusz kurczaka mąką zanurz w jajku i obtocz w drobno zmielonych chipsach. Przełoż mięso do formy do mieczenia i piecz około 25-35 minut, az anierka bedzie chrupiąca. Podawaj gorącego kurczaka z zimnym sosem salsa. Smacznego.