Siba Mtongana

Siba Mtongana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Kurczak Teryaki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 30

Odkryj prosty przepis na pyszne dania w sam raz na obiad dla całej rodziny! Kurczak Teryaki podany w towarzystwie ryżu będzie smakował każdemu!

Kurczak Teryaki

Składniki:

Kurczak Teryaki

 

  • 2 całe piersi kurczaka (podzielone na 4 porcje)

 

  • 1 1/2 łyżeczki tartego imbiru

 

 

Sos

  • 4 łyżki sake

 

  • 4 łyżki mirin

 

  • 4 łyżki sosu sojowego

 

 

 

 

  • ½ łyżeczka chilli

Podawaj z

  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu

 

  • Liście kolendry

 

Sposób przygotowania:

Kurczak Teryaki
Wetrzyj w kurczaka imbir, sól i czosnek i pozostaw w misce.

Zmieszaj składniki sosu i zalej nim kurczaka. Wymieszaj tak, aby sos pokrył dokładnie kurczaka.

Rozgrzej olej sezamowy na patelni. Smaż kurczaka przez 2-3 minuty z każdej strony. Przelej na patelnie sos i podsmażaj wraz z kurczakiem do zredukowania marynaty.

Kurczaka podawaj na ryżu posypanego uprażonym sezamem i przyozdobionego liśćmi kolendry.

Przepis z Polsat Food Network.