Sposób przygotowania:
Kurczak w aksamitnym sosie-oszczędnie
Gotowane mięso kurczaka, bez kości i skórek,kuperków i szyji pokroić w kostkę ok 1-1.5 cm i polać lekko rosołem w którym się gotował, aby nie wysechł. Na maśle zeszklić cebulkę, dodać listek i curry, przesmażyć 1 min, dodać wino, przecier, sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Wyjąć listek laurowy dodać dżem, wymieszać. Przetrzeć przez sitko i ostudzić. Następnie połączyć z majonezem i śmietaną, dodać mięso z kurczaka. Posypać natką pietruszki, doprawić do smaku. Można dodać trochę więcej soku z cytryny. Podawać z ryżem lub grzankami. Jest to zmodyfikowany przepis z kuchni angielskiej. W oryginale gotuje się kurczaka w 2/3 wody z dodatkiem tymianku, cytryny i liści laurowych ponad 2 h.