kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Kurczak w aksamitnym sosie-oszczędnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sposób na wykorzystanie kurczaka z rosołu...trochę kaloryczne, ale szybkie i smaczne danie, szczególnie dla dzieci

Kurczak w aksamitnym sosie-oszczędnie

Składniki:

Kurczak w aksamitnym sosie-oszczędnie

 

  • 1 gotowany kurczak z rosołu
  • 1/2 cytryny
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka curry żółtego, najlepiej pasty
  • 1/2 szkl czerwonego wina stołowego/ew. lekkiego wywaru warzywnego
  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego/morelowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 słoik dobrego majonezu ok.300g
  • 1/2 szkl słodkiej śmietany, najlepiej30%
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurczak w aksamitnym sosie-oszczędnie
Gotowane mięso kurczaka, bez kości i skórek,kuperków i szyji pokroić w kostkę ok 1-1.5 cm i polać lekko rosołem w którym się gotował, aby nie wysechł. Na maśle zeszklić cebulkę, dodać listek i curry, przesmażyć 1 min, dodać wino, przecier, sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Wyjąć listek laurowy dodać dżem, wymieszać. Przetrzeć przez sitko i ostudzić. Następnie połączyć z majonezem i śmietaną, dodać mięso z kurczaka. Posypać natką pietruszki, doprawić do smaku. Można dodać trochę więcej soku z cytryny. Podawać z ryżem lub grzankami. Jest to zmodyfikowany przepis z kuchni angielskiej. W oryginale gotuje się kurczaka w 2/3 wody z dodatkiem tymianku, cytryny i liści laurowych ponad 2 h.