Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W oryginale głównym składnikiem był kogut, którego przynajmniej u nas w mieście się nie uświadczy, dlatego wprowadziłam pewne modyfikacje. Coq au vie czyli kurczak w czerwonym winie.

Kurczak w czerwonym winie

Składniki:

Kurczak w czerwonym winie

 

  • Cały kurczak
  • 400 gramów pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 gramów wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 ml bulionu
  • 50 ml winiaku
  • 200 ml wina czerwonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki tymianku
  • Garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w czerwonym winie
Kurczaka myjemy osuszamy i kroimy na porcję. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę a obrana pieczarki w ćwiartki. W rondlu lub garnku na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy do niej cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, czosnek pokrojony w plasterki i wędzony boczek pokrojony w paski. Całość przesmażamy 2 minuty po czym dodajemy kurczaka. Całość smażymy około 5 minut i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy minutę, po czym dodajemy winiak i czerwone wino – zagotowujemy. Kiedy całość z powrotem się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy – garnek przykrywamy szczelnie zmniejszamy płomień i dusimy wszystko około 20 minut. Na ostatnie 15 minut dodajemy tymianek sól, pieprz i jeśli jest konieczność jeszcze odrobinę cukru. Zdejmujemy kurczaka z ognia wyciągamy kurczaka z sosu i dodajemy do sosu masło które powinno nam zagęścić powstały sos. Kurczaka serwujemy z powstałym sosem udekorowanym gałązką tymianku.