Sposób przygotowania:
Kurczak w czerwonym winie
Kurczaka myjemy osuszamy i kroimy na porcję. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę a obrana pieczarki w ćwiartki. W rondlu lub garnku na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy do niej cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, czosnek pokrojony w plasterki i wędzony boczek pokrojony w paski. Całość przesmażamy 2 minuty po czym dodajemy kurczaka. Całość smażymy około 5 minut i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy minutę, po czym dodajemy winiak i czerwone wino – zagotowujemy. Kiedy całość z powrotem się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy – garnek przykrywamy szczelnie zmniejszamy płomień i dusimy wszystko około 20 minut. Na ostatnie 15 minut dodajemy tymianek sól, pieprz i jeśli jest konieczność jeszcze odrobinę cukru. Zdejmujemy kurczaka z ognia wyciągamy kurczaka z sosu i dodajemy do sosu masło które powinno nam zagęścić powstały sos. Kurczaka serwujemy z powstałym sosem udekorowanym gałązką tymianku.