Sposób przygotowania:
Kurczak w gruszkowo-jabłkowej potrawceUmyć i osuszyć mięso z kurczaka .Obrać warzywa. Ułożyć w garnku mięso , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i zalać wodą . Lekko osolić .Gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Gruszkę i jabłko obrać - usunąć gniazda nasienne - utrzeć .
Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami bulionu . Rozpuścić masło i włożyć utarte owoce - chwilę smażyć- wsypać mąkę - wymieszać Rozprowadzić bulionem .Dodać żółtko zmieszane z sokiem cytrynowym .Mięso obrać od kości i ze skórek ( lub zostawić całe pałeczki wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem gotowanym na bulionie np z szafranem lub kurkumą i dobraną smakowo surówką ( np. sałata z gruszką .
elzbieta8960