Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w gruszkowo-jabłkowej potrawce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Owocowa odmiana w klasycznym sposobie na potrawkę . Delikatny. Bardzo smaczny .

Kurczak w gruszkowo-jabłkowej  potrawce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w gruszkowo-jabłkowej potrawce

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w gruszkowo-jabłkowej potrawce

Umyć i osuszyć mięso z kurczaka .Obrać  warzywa. Ułożyć w garnku mięso , warzywa  , liść laurowy, ziele angielskie i zalać wodą . Lekko osolić .Gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Gruszkę i jabłko obrać - usunąć gniazda nasienne - utrzeć .


Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami bulionu  . Rozpuścić masło i włożyć utarte owoce - chwilę smażyć- wsypać mąkę - wymieszać Rozprowadzić bulionem  .Dodać żółtko zmieszane z sokiem cytrynowym .Mięso obrać od kości  i ze skórek ( lub zostawić całe pałeczki  wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem gotowanym na bulionie np z szafranem lub kurkumą  i dobraną smakowo surówką ( np. sałata z gruszką .


  
Kurczak w gruszkowo-jabłkowej  potrawce
Ugotować pałeczki z warzywami do miękkości - mięso i warzywa wyjąć
Kurczak w gruszkowo-jabłkowej  potrawce
Mięso obrać ze skórek ( można też usunąć kości i chrząstki )
Kurczak w gruszkowo-jabłkowej  potrawce
Na patelni rozpuścić masło , obsmażyc utarte jabłko i gruszkę , zasypać mąką , rozprowadzić bulionem
Kurczak w gruszkowo-jabłkowej  potrawce
Zaciągnąć sos żółtkiem zmieszanym z sokiem z cytryny i odrobiną buliony - nie zagotować