Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kurczak w kokosowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczna pierś kurczaka w pysznym, intensywnym, kokosowym sosie, najlepiej smakuje z ciemnym ryżem.

Kurczak w kokosowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w kokosowym sosie

 

  • Pierś z kurczaka
  • 2 łyżki drobno siekanych migdałów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 150ml mleka kokosowego
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego
  • spora szczypta płatków chili
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
  • listek laurowy
  • 4 ziarenka kardamonu
  • Kawałeczek korzenia imbiru
  • Ząbek czosnku
  • olej
  • sól
  • Kolendra

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w kokosowym sosie
Migdały i wiórki kokosowe prażymy przez kilka minut na suchej, rozgrzanej patelni, następnie przekładamy do miski, dodajemy mleko kokosowe, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, odrobinę soli, chili w płatkach i curry. Mieszamy dokładnie i odstawiamy. Na patelnię wlewamy olej i jak będzie już rozgrzanym to wrzucamy pokrojoną w sporą kostkę pierś z kurczaka, kardamon, odrobinę soli i listek laurowy. Smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jak kurczak będzie już podsmażony, wlewamy sos, mieszamy i całość dusimy przez ok 10 minut, dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy. Podajemy z ryżem.
Kurczak w kokosowym sosie
Prażymy migdały i wiórki kokosowe na suchej patelni
Kurczak w kokosowym sosie
Robimy sos kokosowy z uprażonych migdałów i wiórków
Kurczak w kokosowym sosie
Podsmażamy kurczaka na oleju z kardamonem i listkiem laurowym
Kurczak w kokosowym sosie
Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę do sosu