Sposób przygotowania:
Kurczak w kokosowym teriyaki z bambusem
Przygotować ,, zalewę" do kurczaka , mieszając 2 łyżki oleju, sos sojowy, sos teriyaki, paprykę, pieprz. W garnuszku rozgrzać pozostały olej. Włożyć kurczaka o obsmażyć. Wlać marynatę i bulion ze szczyptą kurkumy. Zagotować. Dodać roztarte w części bulionu mleczko kokosowe w proszku .Wymieszać. Gotować na małym gazie 5 minut. Do sosu włożyć suchy makaron ryżowy. Ugnieść delikatnie by zanurzył się ( mięknie pod wpływem ciepła) . Przykryć i ogrzewać 3 minuty. Odłożyć kurczaka na talerzyk. Dorzucić do garnka z makaronem bambus z zalewą . Wymieszać. Podgrzać. Położyć na makaron kawałki kurczaka .Zgasić gaz. Przykryć i zostawić na 10 minut aż makaron wciągnie cały sos. Podawać posypując makaron sezamem ( wiele to smaku nie zmieni ale wygląda ładnie).