dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Kurczak w kremowym sosie paprykowym z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierś kurczaka w kremowym sosie paprykowym to szybkie i pyszne danie. Można podawać z makaronem albo ryżem.

Kurczak w kremowym sosie paprykowym z makaronem

Składniki:

Kurczak w kremowym sosie paprykowym z makaronem

 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g pieczarek
  • 2 serki topione śmietankowe (każdy po 100g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki mleka
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • dowolny makaron np. kokardki, świderki, rurki

Sposób przygotowania:

Kurczak w kremowym sosie paprykowym z makaronem
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i odstawiamy na 30 min do lodówki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę także kroimy w kostkę, pieczarki natomiast kroimy w półplasterki. Pierś kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebule i czosnek i razem chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy paprykę i serki topione. Wszystko razem mieszamy do rozpuszczenia się serków. Na koniec wlewamy mleko, dodajemy paprykę słodką i odrobinę bazylii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i chwilę razem dusimy do zgęstnienia sosu. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i polewamy sosem. Smacznego :)