motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kurczak w miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodziutki filet z kurczaka z dodatkiem bazylii

Kurczak w miodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w miodzie

 

  • 3 filety pojedyncze z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/4 szkl oleju
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • cebula

Sposób przygotowania:

Kurczak w miodzie
Umytego i osuszonego filety kroimy wzdłuż. Do miseczki wlewamy olej, ocet winny, miód roztopiony, ale zimny, dodajemy czosnek granulowany, bazylię, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy olej i smażymy zamarynowanego kurczaka ze wszystkich stron na wolnym ogniu, aby nie był surowy. Do upieczonego kurczaka dodajemy usmażoną cebulkę.
Kurczak w miodzie
Umytego i osuszonego kurczaka kroimy wzdłuż
Kurczak w miodzie
Z oliwy, miodu, octu winnego orza przypraw przygotowujemy marynatę
Kurczak w miodzie
Przygotowaną marynatą zalewamy fileciki z kurczaka
Kurczak w miodzie
Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na słabym ogniu