dobry

dobry

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 12]

Kurczak w oregano

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ćwiartki kurczaka oprószyć solą i ułożyć w lekko natłuszczonej brytfannie skórą do dołu.

Kurczak w oregano

Składniki:

Kurczak w oregano

 

  • kurczak podzielony na ćwiartki
  • łyżeczka soli
  • 1/3 kostki stopionego masła
  • 4 łyżeczki sosu grzybowego z paczki
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki zmielonych nasion białej gorczycy
  • 1 łyżeczka całych nasion gorczycy
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • kilka kropli sosu Tabasco
  • 1/3 filiżanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżeczka cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w oregano
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 st. C. Ćwiartki kurczaka oprószyć solą i ułożyć w lekko natłuszczonej brytfannie skórą do dołu. Pozostałe składniki wymieszać i polać tą miksturą kurczaka. Piec do miękkości, kilkanaście razy obracając porcje mięsa i polewając zbierającym się na dnie sosem. Gdy kurczaki będą prawie gotowe, na ostatnie 10-15 minut zwiększyć temperaturę piekarnika do ok. 200 st. C. Kurczaki będą dzięki temu miały chrupiącą skórkę.



Przepis umieszczony za zgodą Pana Władysława Surlasa